Get Adobe Flash player

Newsletter

Estheticon.ro

Abdominoplastia are ca scop îndepartarea excesului de piele si grasime de la nivelul regiunii abdominale inferioare. Acest tesut în exces poate fi rezultatul unei scaderi considerabile în greutate, sau poate apare dupa o nastere, ambele determinând întinderea si apoi caderea structurilor peretelui abdominal.

Dieta si exercitiul fizic nu sunt eficiente deoarece diformitatea este în principal rezultatul unor modificari structurale. Trebuie sa retineti ca aceasta operatie nu reprezinta si nu inlocuieste o metoda de slabire pentru pacientul obez, de obicei pierderea în greutate în urma operatiei fiind de cateva kilograme. Interventia chirurgicala recontureaza corpul, prin modificarea formei abdomenului, îmbunatatind profilul si silueta. Daca este necesar, in acelasi timp operator se pot rezolva si eventuelele defecte ale peretelui abdominal (hernii, eventratii).

Indicatii preoperatorii in cazul abdominoplastiei:

  • nu mincati si nu beti nimic in noaptea dinaintea operatiei
  • cu 2 saptamini inaintea operatiei, intrerupeti consumul de aspirina sau alte medicamente ce pot influenta coagularea sangelui; de asemenea, anticonceptionalele trebuie intrerupte cu 1 luna inainte
  • interventia chirurgicala se efectueaza in afara zilelor de menstra
  • daca aveti probleme medicale (tensiune, afectiuni vaasculare, diabet, epilepsie, alergii la diverse medicamente, etc.), anuntati medicul chirurg
  • evitati fumatul cu cel putin 1 saptamana inainte de operatie, precum si expunerea la soare sau solar
  • nu tineti cura de slabire inainte de operatie, deoarece vindecarea poate fi intirziata

Interventia

Pacientul este internat în ziua operatiei. De obicei, interventia este efectuată cu anestezie spinala (printr-o injectie la nivelul coloanei lombare), jumatatea inferioara a corpului va fi amortita pentru cateva ore. Acest tip de anestezie este de preferat deoarece pacientul este constient, iar riscurile anestezice sunt mult mai mici comparativ cu o anestezie generala.

De obicei se practică o incizie arcuata, la nivelul pliului abdominal inferior. Cea de a doua incizie este periombilicala, pentru a putea elibera ombilicul (buricul) din tesuturile din jur.Pielea abdominală împreună cu ţesutul adipos sunt ridicate de pe musculatura abdominală până sus, la nivelul rebordului costal, musculatura abdominala se intareste cu fire speciale de sutura pe linia mediana. Pielea împreună cu grăsimea este trasă în jos, se îndepărtează excesul şi plaga este închisă printr-o linie de sutură plasată sub "linia bikini" lăsând abdomenul suplu. Ombilicul se rearanjeaza la noul sediu. Ombilicul este apoi suturat astfel încât el ramâne în poziţia obişnuită. Atunci cand exista un exces prea mare de piele, mai ales in partile laterale ale abdomenului, pantru a se obtine o linie mai frumoasa a taliei, poate fi necesara si prezenta unei incizii verticale, de la nivelul ombilicului la linia suprapubiana, aspectul general al cicatricii fiind de ancora.

Pentru prevenirea acumularii de sange in zona operata, se vor pune doua tuburi de dren, cate unul pe fiecare parte a abdomenului.

Riscurile interventiei

Abdominoplastia este o interventie chirurgicala destul de ampla. In afara de riscurile ce pot apare la orice interventie chirurgicala - sangerare, aparitia de hematoame postoperator, de serom, infectie, sunt cateva riscuri specifice pe care le veti discuta cu chirurgul in momentul consultatiei, precum si inainte de operatie.

Postoperator

A doua zi postoperator, vă puteti da jos din pat. De obicei este suficient să rămâneţi în clinică 2 -3 nopti, in aceasta perioada se administreaza antibiotice, antiinflamatorii, analgezice si antitrombotice. Pentru prevenirea acumularii de ser in zona operata, se recomanda purtarea unui corset elastic timp de 6 saptamani. In cazul abdominoplastiei, dupa externare, firele se extrag la 14 zile. In functie de natura serviciului, puteti relua lucrul de la 10-21 zile de la operatie. Dupa 1 luna se pot relua eforturile si exercitiile fizice moderate.

Cicatricile isi modifica aspectul pe parcursul unui an, ele devenind la inceput rosii-vinetii si reliefate, ulterior devin palide si subtiri. Daca aspectul cicatricilor este dezagreabil la 1 an, se poate face retusarea lor chirurgicala.

Pentru a se pastra aspectul obtinut, este recomandabil sa se mentina un regim igieno-dietetic si sa se practice exercitii fizice.