Get Adobe Flash player

Newsletter

Estheticon.ro

Alte interventii

Ginecomastia consta in dezvoltarea in exces a glandei mamare la barbat. Aceasta modificare morfologica poate genera schimbarea in sens defavorabil a liniei bustului masculin perceputa atat de pacient cat si de anturaj.

Ginecomastia se clasifica in 4 grade, in functie de gravitate:

  • grad 1 : marire usoara a sanilor fara exces tegumentar
  • grad 2 : marire moderata a sanilor fara exces tegumentar
  • grad 3: marire moderata a sanilor cu exces tegumentar
  • grad 4 : marire importanta a sanilor cu exces tegumentar important

Cea mai frecventa cauza este constituita de cresterea nivelului hormonilor estrogeni si scaderea hormonilor androgeni. Aceste dereglari hormonale sunt determinate de afectiuni hepatice, pulmonare, tumori testiculare, suprarenale, ale prostatei, consumul de droguri sau afectiuni congenitale. S-a constatat o legatura intre ginecomastie si administrarea unor medicamente (anabolizante, spironolactona), consumul de alcool si droguri precum si obezitatea.

Indicatii preoperatorii:

  • nu mincati si nu beti nimic in noaptea dinaintea operatiei
  • cu 2 saptamini inaintea operatiei, intrerupeti consumul de aspirina sau alte medicamente ce pot influenta coagularea sangelui
  • daca aveti probleme medicale (tensiune, afectiuni vaasculare, diabet, epilepsie, alergii la diverse medicamente, etc.), anuntati medicul chirurg
  • evitati fumatul cu cel putin 1 saptamana inainte de operatie, precum si expunerea la soare sau solar
  • nu tineti cura de slabire inainte de operatie, deoarece vindecarea poate fi intirziata

Interventia

Cel mai frecvent, ginecomastia se datoreaza unei acumulari de tesut adipos la nivelul sanilor, solutiile chirurgicale fiind de competenta chirurgului plastician. Daca tesutul glandular este bine reprezentat (vizibil mai ales mamografic) solutia chirurgicala consta in mamectomie uni sau bilaterala.

Scopul acestei interventii este de a micsora dimensiunile pieptului si de a da pieptului un aspect barbatesc. Interventia chirurgicala se realizeaza prin lipoabsorbtia la nivelul glandei mamare, operatie ce se realizeaza cu ajutorul canulelor si aspiratorului prin incizii mici la nivelul zonei inferioare a glandei mamare. In unele cazuri se practica excizia tesutului glandular si micsorarea areolei. Excesul tegumentar se retracta progresiv postoperator, eventualul exces rezidual putand fi eliminat printr-o interventie ulterioara.

Operatia se efectueaza sub anestezie generala deoarece este cea mai sigura si asigura confort operator echipei chirurgicale si pacientului . In general operatia dureaza 1-2 ore.Cele mai multe operatii de reducere a ginecomastiei necesita o zi de spitalizare postoperatorie, pentru a ramine dupa operatie sub observarea personalului medico-chirurgical de specialitate.

Postoperator

Discomfortul initial este controlat cu medicatie antialgica.Dupa operatie trebuie sa purtati o bustiera sau fasa elastica. Acesta realizeaza o pozitionare corecta a glandelor in timpul vindecarii pentru a mentine simetria si compactarea acestora. Bustiera elastica se poarta 2 - 3 saptamini postoperator. Scoaterea firelor se face la 7-14 zile postoperator. Activitatea normala a pacientului poate fi reluata la 2-3 zile dupa operatie, recomandandu-se totusi evitarea activitatilor care solicita bratele. Reducerea ginecomastiei produce micsorarea glandelor mamare atat cat este posibil pentru a realiza un echilibru estetic al corpului si un aspect masculin

Foto inainte şi după
Alte interventii   Alte interventii
inainte   după
Alte interventii   Alte interventii
inainte   după