Get Adobe Flash player

Newsletter

Estheticon.ro

Alte interventiiBoala Dupuytren apare ca urmare a ingrosarii anormale a tesutului subcutanat de la nivelul palmelor si ulterioara rectractia degetelor in palma. De mentionat insa ca retractia degetelor nu este obligatorie, boala manifestanduse deseori doar prin prezenta unor noduli palmari subcutanati; de asemenea, interesarea aponevrozei palmare nu este unica, procesul patologic afectand de regula si pielea si planurile profunde. De fapt, boala Dupuytren trebuie considerata ca o afectiune a tesutului conjunctiv, fie regionala, fie mai extinsa, caz in care poate coexista cu leziuni similare la nivelul aponevrozei plantare (boala Lederhose) sau corpilor cavernosi (boala Lapeyronie) sau poate fi localizata bilateral.

Cauze

Cauzele acestei boli nu sunt cunoscute. Se poate considera factorul ereditar ca fiind o cauza, intrucat boala apare mai frecvent in Europa de nord la mai multi membri ai familiei.

Simptome

Boala Dupuytren nu produce durere. Primele simptome observate in aceasta afectiune sunt:

  • un mic nodul care poate fi vizibil sau simtit, aflat la nivelul palmelor sau la baza degetelor. Cateodata, poate fi sensibil la palpare si se subtieaza treptat si incepe sa traga unul sau mai multe degete catre palma.
  • scobitura, care apare la nivelul palmei, cand tesutul afectat dintre piele si tendoane incepe sa traga de piele. Pe masura ce boala progreseaza, se dezvolta un cordon fibros, la nivelul fasciei si face legatura intre palma si degete, cel mai des cu degetul inelar.

 

Boala Dupuytren in stadiul avansat poate afecta activitatile zilnice, cum ar fi ridicarea unor obiecte cu mana, punerea de manusi pe maini sau spalatul pe maini, facandu-le dificile sau imposibile.

Consultul de specialitate

Se cere consult de specialitate daca se observa urmatoarele modificari:

  • scobitura sau noduli la nivelul palmelor, mai ales la baza degetelor
  • incapacitatea intinderii mainii, pozitionarea palmei drepte pe o suprafata plana
  • durere la nivelul palmei si degetelor Numai un chirurg de chirurgie plastica, poate diagnostica si trata boala Dupuytren corect , mai ales in cazul unei boli severe, cand scade capacitatea efectuarii activitatilor zilnice.

 

Tratament

Scopul tratamentului bolii Dupuytren este mentinerea si refacerea functionalitatii mainii. De cele mai multe ori, este o boala progresiva si cu recurente frecvente. Tratamentul chirurgical este principala optiune pentru boala Dupuytren. Tintele tratamentului sunt redarea folosirii degetelor si mainii. In majoritatea cazurilor, prin interventie chirurgicala se indeparteaza benzile de tesut moale care leaga articulatiile degetelor de palma. Chiar si cu un tratament chirurgical de succes poate sa apara tesutul ingrosat subcutanat dar in alte zone ale mainii (niciodata nu reapare in locul operatiei).

Foto inainte şi după
Alte interventii   Alte interventii
inainte   după