Get Adobe Flash player

Newsletter

Estheticon.ro

Tratamentul cicatricilorCicatricile sunt rezultatul “repararii” de catre organism a leziunilor determinate de traumatisme sau de diferite afectiuni (precum acneea) sau pot fi postoperatorii.

Cicatricile rezultate in urma unor traumatisme de diferite cauze pot crea complexe psihice datorita aspectului inestetic care va pot marca viata si activitatea. Deasemenea cicatricile rezultate in urma diferitelor boli eruptive sau infectii cutanate aparute in perioada pubertatii pot avea rezultate similare. De multe ori machiajul nu reuseste sa ascunda aceste zone.

Procesul de vindecare prin cicatrizare incepe de la momentul traumatismului si se desfasoara in etape.

In primelor 6 luni, in care cicatricea in mod normal poate fi hipertrofica, reliefata, de culoare rosie aprins, cu senzatie de mancarime. Este faza de maxima dezvoltare a cicatricei. Treptat aceste semne se diminueaza si dispar, rezultand o cicatrice supla, mai palida decat tesuturile din jur.Aspectul final al cicatricei poate fi apreciat dupa apoximativ un an de la traumatism.

Dar in unele cazuri, atunci cand leziunile au fost profunde, pe suprafata mare, sau vindecarea a avut loc in conditii improprii, cicatricea poate ramane mare, groasa, dura, cu modificari functionale secundare a pielii din vecinatate (cicatricea hipertrofica), sau poate chiar sa capete o dezvoltare tumorala necontrolata, sub forma cunoscuta drept cicatrice cheloida.

Exista mai multe tipuri de cicatrici:

 • hipertrofice sau cheloide ( cauzate de formarea in exces de tesut nou)
 • cicatrici subdenivelatedatorate pierderii de tesut.
  Primul pas pentru rezolvarea problemei dumneavoastra este consultatia.
  Exista numerase tehnici chirurgicale sau nechirurgicale de corectie a cicatricilor fiecare aplicindu-se individualizat in functie de tipul cicatricii si de etiologia acesteia.

Tratament nechirurgical
In primele 6-8 luni pentru prevenirea formarii cicatricilor cheloide si hipertrofice este indicat tratament non-chirurgical:

 • presoterapia: aplicarea unor pansamente elastice, compresive pe toata perioda procesului de cicatrizare
 • injectia locala cu steroizi (triamcinolon, acetonit) pentru cicatrice izolate; aceasta se face cu ace mici (subtiri) strict in cicatrice. Se poate repeta , pana devine supla, in acelasi plan cu tesuturile din jur.
 • tratament cu gel siliconic – se aplica pe zona afectata si se mentine cu pansament. Metoda este neinvaziva, nu are efecte secundare.
 • tratament cu CONTRACTUBEX care se aplica de 2 ori pe zi in strat subtire la 15 zile postoperator.

Tratamentul chirurgical al cicatricelor nu se va face niciodata inainte de terminarea procesului de maturare al acestora (9 luni pana la 1 an), cu exceptia cazurilor in care determina tulburari functionale (impiedica miscarea) fiind situate pe zonele cu mobilitate maxima: degete, gat sau in jurul orificilor naturale: gura, nas sau la nivelul pleoapelor. Tratamentul chirurgial al cicatricilor presupune excizie( inlaturarea cicatricei) si inchiderea defectului ramas prin diferite procedee :

 1. sutura directa, in cazul cicatricilor liniare si de dimensiuni relativ mici;
 2. plastie in Z,
 3. lambouri de vecinatate,
 4. grefe de piele
 5. expander

Examenul clinic va stabili pentru fiecare caz in parte diagnosticul de finete al cicatricei, ca etiologie, moment evolutiv, stare actuala si posibilitati de evolutie si complicatii, astfel incat procedeul terapeutic propus sa poata avea cele mai bune rezultate.

Foto inainte şi după
Tratamentul cicatricilor   Tratamentul cicatricilor
inainte   după