Get Adobe Flash player

Newsletter

Estheticon.ro

Pe masura ce oamenii imbatranesc, efectele gravitatiei, stresurile cotidiene si expunerea la soare pot fi vazute pe fetele lor, prin aparitia unor riduri adanci. Procesul de imbatranire afecteaza, pe langa piele si tesuturile subiacente cum ar fi: muschii fetei si gatului si chiar scheletul osos poate fi sediul unor modificari involutive. Liftingul facial nu poate opri procesul de imbatranire, el dand numai "timpul inapoi" prin atenuarea celor mai vizibile semne ale imbatranirii.

Operatia se adreseaza femeilor si barbatilor care sint nemultumiti de aspectul fetei si gitului lor. O persoana poate solicita aceasta operatie atunci cind se considera pregatita si se poate bucura de beneficiile pe care i le poate oferii aceasta. De regula se practica intre 40-60 ani dar si la 80 de ani. Scopul acestei operatii este acela de a intinde pielea fetei si gatului.

Indicatii preoperatorii pentru liftingul facial:

  • nu mincati si nu beti nimic in noaptea dinaintea operatiei
  • cu 2 saptamini inaintea operatiei, intrerupeti consumul de aspirina sau alte medicamente ce pot influenta coagularea sangelui; de asemenea, anticonceptionalele trebuie intrerupte cu 1 luna inainte
  • interventia chirurgicala se efectueaza in afara zilelor de menstra
  • daca aveti probleme medicale (tensiune, afectiuni vaasculare, diabet, epilepsie, alergii la diverse medicamente, etc.), anuntati medicul chirurg
  • evitati fumatul cu cel putin 1 saptamana inainte de operatie, precum si expunerea la soare sau solar
  • nu tineti cura de slabire inainte de operatie, deoarece vindecarea poate fi intirziata

Interventia chirurgicala

Operatia de lifting facial se efectueaza sub anestezie generala, iar durata sa este de 3 - 4 ore, in functie de complexitatea tehnicilor alese. Incizia se realizeaza in pielea paroasa a regiunii temporale, coboara in fata urechii, apoi pe sub lobulul urechii, in spate pana la aproape jumatatea urechii si se pierde in par. Pielea este separata de grasimea subiacenta si de muschi. Pentru un efect mai indelungat al operatiei, este recomandat sa se practice si suspensia musculaturiisi grasimii pometilor. Excesul de piele este indepartat iar sutura se realizeaza cu fire fine pentru a obtine o cicatrice cit mai putin vizibila. De obicei, postoperator se lasa un tub de dren 24 - 48 de ore pentru a evita aparitia hematomului. In acelasi timp operator se poate realiza si corectia chirurgicala a surplusului de piele de la nivelul pleoapelor.

Cele mai multe operatii de lifting facial necesita 1 - 2 zile de spitalizare postoperatorie, pentru a ramine dupa operatie sub observarea personalului medico-chirurgical de specialitate.

Dupa interventia de lifting faacial, aspectul fetei este unul edematiat cu posibila aparitie a vanatailor la citeva zile. Este bine ca imediat postoperator sa fie purtata o masca elastica, pentru a preveni umflarea si invinetirea exagerata a pielii fetei, aceasta asigurind si un confort deosebit. Operatia de lifting facial nu este una dureroasa, iar edemele si vinataile vor trece in 10 - 14 zile. Firele de sutura se vor extrage la 7 - 10 zile. Dupa vindecare trebuie sa se evite expunerea la soare sau la frig exagerat. Cicatricile au o singura portiune vizibila, cea din fata urechii, dar in general aspectul va ramine putin detectabil.

Cat timp "tine" un lifting facial?

Aceasta intrebare framanta multe femei care doresc o astfel de operatie. Raspunsul nu este unul singur. Operatia aceasta nu opreste procesul de imbatranire a pielii si rezultatul depinde de multi alti factori (calitatea pielii, complexitatea operatiei, alimentatia, apa, expunere la soare, date hormonale, etc), pot spune ca perioada de mentinere a rezultatelor este de 7 pana la 15 ani.

Liftingul facial este o interventie chirurgicala de mare delicatete. In afara complicatiilor comune tuturor interventiilor chirurgicale (hematom, serom, infectie), in carti de specialitate sunt descrise necroze tegumentare sau leziuni ale unui ram motor al nervului facial cu deficit estetic si functional evident. Functie de tipul de cicatrizare, cicatricile vor fi mai mult sau mai putin evidente.

ln concluzie, cunoscand riscurile, interventia chirurgicala in sine nu este atat de dramatica si nu pune in pericol viata sau sanatatea pacientului. Liftingul facial este o interventie chirurgicala extrem de eficienta, cu rezultate foarte bune, de care au beneficiat mii de pacienti, atat barbati cat si femei.