Get Adobe Flash player

Newsletter

Estheticon.ro

Lipoaspiratia cunoscuta si sub denumirea de liposculptura este o procedura chirurgicala extrem de eficienta pentru remodelare corporala prin inlaturarea depozitelor nedorite de grasime. Lipoaspiratia este o tehnica de indepartare a tesutului gras din zonele in care acesta este in exces, cu ajutorul unor canule cuplate la o presiune negativa, aspirativa.

Lipoaspiratia (indepartarea grasimii) se adreseaza pacientilor care doresc o reducere a masurilor la nivelul taliei, soldurilor, coapselor aici incluzind femeile dupa sarcina, cele care au prezentat tulburari hormonale cu cresteri in greutate si care au depozite de grasime la nivelul zonelor antementionate. Sau pacientele cu o greutate normala dar care prezinta depozite localizate la nivelul abdomenului, flancurilor, coapselor, genunchilor, gitului. Aceste depozite de grasime au determinism genetic si nu cedeaza la diete, sport sau masaj.

Zonele specifice care pot fi supuse lipoaspiratiei sunt: abdomenul inferior sau global, talia , partea superioara a bratelor, regiunea fesiera, coapsele (fata interna sau laterala), genunchii, gleznele, sanii supradezvoltati la barbati, si barbia dubla.

Lipoaspiratia poate fi realizata in mai multe regiuni in acelasi timp, sau poate fi combinata cu alta tehnica. De exemplu, poate fi facuta împreuna cu un lifting facial unde excesul de grasime este prezent sub barbie.

Indicatii preoperatorii in cazul liposuctiei (indepartarii grasimii):

  • nu mincati si nu beti nimic in noaptea dinaintea operatiei
  • cu 2 saptamini inaintea operatiei, intrerupeti consumul de aspirina sau alte medicamente ce pot influenta coagularea sangelui; de asemenea, anticonceptionalele trebuie intrerupte cu 1 luna inainte
  • interventia chirurgicala se efectueaza in afara zilelor de menstra
  • daca aveti probleme medicale (tensiune, afectiuni vaasculare, diabet, epilepsie, alergii la diverse medicamente, etc.), anuntati medicul chirurug
  • evitati fumatul cu cel putin 1 saptamana inainte de operatie, precum si expunerea la soare sau solar
  • nu tineti cura de slabire inainte de operatie, deoarece vindecarea poate fi intirziata.

Lipoaspiratia (indepartarea grasimii) se face cu anestezie generala sau peridurala, functie de localizarea si intinderea depozitelor adipoase. Durata este in medie de 1 ora pe zona. Aceasta operatie implica introducerea unei canule speciale in tesutul adipos prin incizii de cativa milimetri, canula ce este conectata la un aparat care creeaza presiune negativa , iar prin miscari repetate, grupuri de celule sunt separate si aspirate. Inciziile mici de 3-4 mm, sunt realizate in pliul pielii , astfel incat cicatricile sunt greu de detectat. De obicei, sunt necesare doua-trei mici incizii pentru fiecare zona.

Cantitatea de grasime indepartata este dependenta de marimea corectiei necesare (cateva sute de ml. pana la cativa litri). Lipoaspiratia unor volume foarte mari, poate necesita mai multe etape operatorii, situate la cateva saptamani interval una de cealalta. Acest fapt va creste siguranta actului operator si implicit calitatea rezultatului final.

Tehnicile moderne folosesc injectarea unei solutii speciale ce contine un anestezic si o substanta vasoconstrictoare pentru a reduce pierderile de sange din timpul operatiei, in acelasi timp lasind si o analgezie indelungata postoperatorie.

Pentru a controla si preveni orice acumulare de sange sau ser sub piele si pentru a obtine astfel un rezultat previzibil bun, imediat dupa operatie se aplica un pansament elastic sau corset. Astfel se urmareste atasarea pielii de peretele muscular. Cicatricile care rezulta sunt aproape insesizabile si nu pun probleme de estetica.

Postoperator

In general, in cazul lipoaspiratiei (indepartarii grasimii) spitalizarea dureaza 1-2 zle, functie de starea postoperatorie si cantitatea de tesut adipos extras. In cursul spitalizarii, vor fi administrate antibiotice, analgezice, antiinflamatorii si antitrombotice.

Discomfortul este o problema normala dar temporara, ce poate apare dupa operatie, dar gradul acestuia depinde de marimea si localizarea zonei tratate.

Vanataile si umflaturile dispar in 2 - 3 saptamini, dar activitatea obisnuita poate fi reluata in aproximativ 7 zile.

Dupa 14 zile de la operatia se face un masaj viguros al zonei tratate. Se reomanda ca timp de cel putin 3 saptamani sa faceti masaj, daca este posibil si de cateva ori pe zi. Acesta asigura o dispozitie uniforma a fragmentelor de grasime mobilizate cu ocazia lipoaspiratiei, astfel incat aspectul regiunii va fi neted, uniform.

Riscurile interventiei

Nu exista operatie care sa nu implice un risc. In general, complicatiile lipoaspiratiei (indepartarii grasimii) sunt rare, daca selectia pacientilor s-a facut cu grija. In afara complicatiilor comune oricarei interventii chirurgicale (reactii alergice, hemoragia, hematomul, infectia, necroza de parti moi), pot apare complicatii specifice acestui gen de operatii. Acestea sunt, din fericire, limitate.

Daca nu se respecta indicatiile referitoare la masaj sau nu este purtat corsetul elastic, pot apare unele neregularitati in zona tratata, majoritatea disparand in 6-8 luni.