Get Adobe Flash player

Newsletter

Estheticon.ro

Sanii voluminosi fie constitutional fie datorati unor modificari hormonale devin cu timpul o povara permanenta ce poate duce la dureri cronice de coloana, umeri, greutate in respiratie, iritatie cronica a pielii de sub san prin transpiratie permanenta, precum si disconfortul creat de dificultatea gasirii si purtarii unui sutien si a unei vestimentatii adecvate.

Reductia mamara sau mamoplastia de reductie este o interventie chirurgicala care are ca scop reducerea dimensiunilor sanului (micsorarea sanilor) pentru a obtine un san cu dimensiuni proportionale cu corpul femeii si a elimina disconfortul creat de sanii extrem de mari. In general, operatia de micsorare a sanilor nu corecteaza doar simptomele functionale asociate cu sanii foarte mari, un alt rezultat fiind sani proportionali, imbunatatind aspectul fizic al femeii si crescand increderea acesteia in ea insasi. De asemenea, intotdeauna realizeaza si ridicarea sanului si reducerea dimensiunilor unei areole mari, oferind sanului un aspect estetic, natural.

Inainte de luarea deciziei pentru operatia de reductie mamara (mamoplastie de reducere) trebuie sa va prezentati la cel putin 2 consultatii, in care se va stabili impreuna cu chirurgul volumul adecvat al sanilor, inaltimea la care se va situa noua areola si dimensiunile ei, si veti primi informatii despre tipul de cicatrice care va ramine dupa operatie. Examenele de laborator sanguine si echografia sau mamografia sunt obligatoriu a fi efectuate inainte de interventie cu cel putin citeva zile.

Operatia se efectueaza sub anestezie generala deoarece este cea mai sigura si asigura confort operator echipei chirurgicale si pacientei.

Interventia chirurgicala consta in incizii, scaderea volumului sanilor prin excizarea de tesut glandular, repozitionarea areolei mamare impreuna cu ridicarea sanilor astfel incat sa se incadreze cu noua pozitie, conturarea sanilor pentru integrare in aspectul general al corpului.

Cicatricile vor avea o forma de ancora, coborand din jurul areolei mamare in directie verticala spre santul inframamar, unde se afla localizata o incizie orizontala, cu un brat spre regiune sternala si altul spre regiunea laterala a sanului. Oricum, vor exista cicatrici si, chiar daca ele sunt ascunse in liniile naturale de contur, majoritatea se vor ameliora spontan in timp de 6 luni.

Pentru a preveni acumularea de sange in regiunea operatiei si aparitia unor complicatii legate de acest fapt, veti avea cate un tub de dren de fiecare parte a trunchiului, pentru una sau doua zile. Imediat ce pe tuburile de dren nu se scurge nimic, acestea se pot scoate si puteti pleca acasa. Suturile se fac cu fire resorbabile, cu materiale de cea mai buna calitate, astfel incat cicatricea sa fie cat mai mica.

Timpul necesar pentru efectuarea operatiei de micsorare a sanilor depinde de mai multi factori incluzand abordul chirurgical, anatomia pacientei, tipul anesteziei.

Cele mai multe operatii de micsorare a sanilor necesita 1 – 2 zile de spitalizare postoperatorie, pentru a ramane dupa operatie sub observarea personalului medico-chirurgical de specialitate.

Dupa finalizarea interventiei chirurgicale inciziile sunt pansate si un sutien special (bustiera) este aplicat pentru a reduce edemul postoperator, sustine sanul si ajuta procesul de vindecare.

Faza initiala a procesului de vindecare poate include edem, inflamatie si disconfort la nivelul inciziilor si al sanilor in general. Disconfortul sau durerea sunt comune oricarei interventii chirurgicale si se controleaza medicamentos. Este recomandat ca bustiera sa fie purtata cateva saptamani. Revenirea la activitatile usoare, normale este posibila la cateva zile dupa operatie.

Vindecarea initiala a plagii dureaza 1- 2 saptamani, moment in care se vor extrage firele de sutura. Pacienta poate reincepe munca si activitatile normale atat timp cat nu efectueaza efort fizic. Procesul de vindecare continua in urmatoarele saptamani, timp in care edemul postoperator se reduce si cicatricile postoperatorii se atenueaza.

Rezultatul final va aparea in decurs de cateva luni, timp in care se definitiveaza forma si pozitia sanilor. Liniile de incizie sunt permanente, dar de obicei abia vizibile.

Noul san trebuie sa elibereze pacienta de durerile si limitarile fizice de dinainte de operatie. Efectele operatiei de micsorare a sanilor sunt considerate permanente, desi in decursul anilor, sanul va continua sa se modifice din cauza variatiilor de greutate, graviditatii si a procesului de imbatranire.