Get Adobe Flash player

Newsletter

Estheticon.ro

Mărirea sânilor sau augmentarea mamara este procedura chirurgicala prin care se creste volumul bustului si se modifica forma sanilor femeii. Este una din cele mai frecvente interventii estetice chirurgicale efectuate in ultima perioada. Pacientele care beneficiaza de marire de sani cu implante mamare sunt de obicei persoane tinere, cu o buna stare de sanatate, cu o stare socio-economica buna, casatorite sau nu, cu sau fara copiii. Multe din aceste femei relateaza un discomfort in ceea ce priveste aparitia in societate, in imbracarea unor haine mai deosebite sau chiar in ceea ce priveste atractia sexuala; multe povestesc despre perioade de depresie sau chiar stres creat de aspectul deficitar al bustului, care se reflecta nu numai in scaderea atractivitatii sexului opus, dar uneori si in scaderea performantei la locul de munca. Dupa operatie, s-a observat o imbunatatire a starii psiho-emotionale, care, pe linga aspectul fizic placut, duce la cresterea increderii in sine, la imbogatirea vietii sociale si deci la cresterea calitatii vietii.

Ce reprezinta un implant mamar?

Un implant este format dintr-un invelis silicon si este umput cu gel siliconic sau ser fiziologic. Suprafata imlantului poate fi neteda sau texturata. Toate implanturile se impart in doua grupe mari cele cu forma anotomica ( in forma de picatura) si cele rotunde.

Implante cu ser fiziologic - erau foarte utilizate in anii '90; rezultatele obtinute erau bune, dar comparativ cu implantele cu gel siliconic, complicatiile date de pierderea in timp a serului - dezumflarea sau distorsionarea sanului - erau mai frecvente.

Implante cu gel siliconic - sunt umplute cu un gel semisolid, ceea ce impiedica migrarea sa, chiar daca se rupe invelisul; toate tipurile de implante aflate pe piata si omologate de Ministerul Sanatatii au acest continut de gel siliconic inalt cohesiv - semisolid - ceea ce da un grad crescut de securitate, precum si o rata mai scazuta de contractura capsulara.

Cum se face alegerea unui implant?

Alegerea formei si volumului implantului este rezultatul unor masuratori preoperatorii care au ca scop armonizarea sanilor cu dimensiunile toracelui si corpului. La implante mamare cu forma rotunda sa ia in considerare diametru si proectia lui ( proectia arata cu cati cm bustul pacientei va fi mai proeminent). La implantele cu forma anotomica se masoara latimea si lungimea implantului , proectia lui. Si nu in ultimul rand volumul implantului care depinde de greutatea si inaltimea pacientei dar si de marimea glandei mamare (tesutului glandular).

Cand se foloseste un implant?

Implantele mamare se folosesc in urmatoarele situatii :

 • marire de sani in scop estetic la femei cu o hipodezvoltarea a sanilor
 • pentru corectia asimetriei mamare
 • pentru ridicarea sanilor in cazuri "sanilor lasati"
 • pentru reconstructia sanului dupa un cancer mamar , dupa un traumatism sau pentru corectia unei malformatii congenitale a sanului

Unde si cum se introduce implant?

Interventia chirurgicala pentru marirea de sani (augmentare mamara) se efectueaza sub anestezie generala, dureaza aproximativ 1 - 2 ore, in functie de tehnica aleasa. Internarea in clinica se face in ziua interventiei chirurgicale si dureaza aproximativ o zi ( 24 ore).

Tipuri de incizie pentru marirea de san prin implant mamar:

1 - incizie in santul submamar ( in pliul submamar), cel mai frecvent folosita, permite un acces usor, precum si o introducere mai facila a implantului. Este de preferat in cazul implantelor cu gel siliconic. Se recomanda pentru femei tinere pentru ca in acest caz nu se afecteaza glanda mamara si permite alaptarea normala a copilului. Cicatricile care ramin sunt de 4 - 5 cm, discrete, rareori vizibile deoarece de cele mai multe ori ele cad in umbra sanului

2 - incizie in jurul areolei (periareolara), plasata de-a lungul marginii inferioare a areolei; se foloseste atunci cind se introduc implante de dimensiuni mici, sau in acelasi timp se practica si ridicarea sanului; implantele de silicon sunt mai greu de introdus prin acest tip de incizie, mai ales daca sunt cu forma anatomica; desi cicatricea este aproape invizibila, s-a constatat o rata mai mare a contracturii capsulare in cazul acestui tip de incizie. Incizia periareolara lasa o cicatrice care poate fi mai palida decit culoarea areolei si sensibilitatea mamelonului poate fi afectata.

3 - incizia transaxilara(la sub brat) - se practica in pliul anterior axilar, folosind un instrumentar special - endoscop, dar, desi nu lasa nici o cicatrice pe san, cea din pliul axilar este mai expusa decit cele amintite mai sus, iar riscul de a crea asimetrie de pozitionare a implantelor este foarte mare. Incizia axilara lasa o cicatrice care poate fi vizibila la piscina sau in cazul unei tinute de seara.

Plasarea implantului mamar:

Implantul poate fi plasat în spatele sau în fata muschiului pectoral, care acopera coastele.

1 - subglandular (în spatele glandei mamare ) - implantul se plaseaza intre glanda mamara si muschiul pectoral. Asezarea implantului in fata muschiului pectoral poate fi facuta atunci cand pacienta are un tesut adipos si glanda mamara relativ bine reprezentate, la nivelul regiunii pectorale, astfel incat implantul sa fie bine acoperit.

2 - subpectoral - dual plane - in care implantul este plasat sub muschiul pectoral, dupa relaxarea atasamentelor musculare la coaste; glanda mamara se decoleaza partial de pe muschiul pectoral, astfel incat implantul sa fie acoperit de muschi, dar si glanda mamara sa se aranjeze corect pe noul plan muscular destins de implant; este cea mai folosita tehnica de plasare a implantului.

3 - submuscular - in care implantul este plasat sub muschiul pectoral, fara a se relaxa marginea inferioara a muschiului, acesta ramanand complet acoperit de muschi; se foloseste in cazul in care se plaseaza implante de dimensiuni mici la pacientele care nu au deloc volum glandular si mai ales in cazul reconstructiei de san. Incizia prin care se introduce implantul (sediul inciziei este anuntat de chirurg inainte de operatie) se va face cit mai mica, in medie de 4 - 5 cm, iar dupa crearea buzunarului sub muscular sau subglandular (de asemenea, pacienta este informata preoperator de acesta), acesta se plaseaza, verificand simetria de pozitie pentru ambii sani. Inainte de inchiderea operatiei, se plaseaza 2 tuburi de dren, pentru a evita formarea de hematoame; acestea se vor pastra 1 - 4 zile, functie de cantitatea de drenaj.Dupa operatie se aplica un pansament steril, care protejaza rana.La 24 de ore, acest pansament va fi îndepartat, iar pacienta poate face dus. Imediat postoperator poate fi prezenta o senzatie de discomfort, care dispare dupa administrarea unor medicamente antalgice. Miscarile bratelor vor fi câteva zile usor limitate, iar activitatea obisnuita se poate relua dupa 7-10 zile. Eforturile fizice intense si ridicarea de greutati sunt strict interzise pentru 3 saptamâni, iar reluarea actvitatii fizice de performanta se va face treptat, pe parcursul a 6 saptamâni. Se recomanda ca timp de 6 saptamani sutienul sa fie purtat permanent. Este bine ca acesta sa fie confectionat dintr-un material moale, confortabil si sa nu contina armatura de sarma la baza. Nu se recomanda expunerea la soare sau solar timp de 3 luni postoperator( apare hiperpigmentarea cicatricilor).

Indicatii preoperatorii in cazul maririi sanilor (augmentarii mamare):

 • inainte de operatie, trebuie efectuata o echografie mamara sau mamografie (la pacientele peste 35 de ani)
 • nu mincati si nu beti nimic in noaptea dinaintea operatiei
 • cu 2 saptamini inaintea operatiei, intrerupeti consumul de aspirina sau alte medicamente ce pot influenta coagularea sangelui; de asemenea, anticonceptionalele trebuie intrerupte cu 1 luna inainte
 • interventia chirurgicala se efectueaza in afara zilelor de menstra
 • daca aveti probleme medicale (tensiune, afectiuni vasculare, diabet, epilepsie, alergii la diverse medicamente etc.), anuntati medicul chirurg
 • evitati fumatul cu cel putin 1 saptamana inainte de operatie, precum si expunerea la soare sau solar
 • nu tineti cura de slabire inainte de operatie, deoarece vindecarea poate fi intirziata

Complicatiile interventiei chirurgicale.

In cazul mamoplastiei de augmentare la fel ca si in cazul oricarei interventii chirurgicale , exista posibilitatea aparitiei unor complicatii. Complicatiile amintite mai jos sunt rare , dar ele sunt posibile , si de aceea trebuie sa discutati despre fiecare dintre acestea cu medicul, pentru a intalege riscurile si consecintele interventiei.

In perioada imediat urmatoare interventiei poate apare sangerare, cu formarea unor acumulari de sange (hematom) in interiorul buzunarului in care este plasat implantul, sau serom (acumulare de fluid seros), ceea ce impun interventie de evacuare; de asemenea, poate apare infectia locului de abord chirurgical ducind la posibilitatea unei noi interventii de curatare chirurgicala, mergind pina la extragerea implantelor. Alegerea unei tehnici corecte si asocierea unui tratament antibiotic sistemic evita aparitia acestor complicatii.

O complicatie specifica acestui tip de interventie este aparitia contracturii capsulare, care este in general imprevizibila si apare la distanta in timp.Capsula fibroasa care se formeaza in mod normal in jurul implantului este raspunsul organismului la acest corp strain, la fel formindu-se si in jurul protezelor ortopedice sau protezelor vasculare sintetice.

Contractura capsulara apare atunci cind aceasta capsula se stringe si distorsioneaza sanul, prin modificarea formei implantului, insotita de fermitatea sanului si de durere. Cauza exacta a acestei contracturi nu se cunoaste. Totusi, se poate asocia cu contaminarea bacteriana, ruptura invelisului de silicon al implantului si formarea hematomului in primele zile postoperatorii. Metodele utilizate pentru reducerea riscului de contractura capsulara sunt: plasarea submusculara a implantului, folosirea de implante cu suprafata texturata (rugoasa), limitarea contactului cu pielea in timpul plasarii in buzunarul sau si folosirea de antibiotic in timpul operatiei, atit sistemic cit si local. Corectia contracturii capsulare poate necesita interventie de indepartare a capsulei cu plasarea unui nou implant.

In legatura cu posibilitatea alaptarii la san, aceasta calitate este pastrata intotdeuna in cazul in care implantele sunt plasate prin santul inframamar, mai putin in cazul in care ele sunt plaste prin areola.

In ceea ce priveste asocierea cu cancerul mamar, studiile efectuate pe loturi mari de paciente cu implante siliconice, nu constata un risc mai mare comparativ cu femeile care nu au implante mamare, si nici o legatura directa a implantelor cu aparitia acestei boli neoplazice.