Get Adobe Flash player

Newsletter

Estheticon.ro

Otoplastia este operatia de corectare chirurgicala a urechilor mari, indepartate de cap, situatie denumita medical urechi decolate, iar popular, urechi clapauge. Este o malformatie congenitala usoara, ce nu se transmite obligatoriu la descendenti.

De otoplastie - corectarea urechilor clapauge (decolate) - pot beneficia toti pacientii copii peste 5 ani precum si adultii ce nu au fost operati la virsta copilariei. Ideal este ca operatia sa se efectueze intre 4 - 14 ani.
Unghiul format intre ureche si cap este de 30 de grade. In cazuri urechilor decolate poate ajunge si la 90 de grade. Operatia micsoreaza unghiul proportional cu celelalte elemente ale fetei.
Aceasta operatie este simpla, remodeland cartilagiul urechii. De obicei, defectul consta in faptul ca lipseste pliul cartilagiului sau ca interiorul cartilagiului urechii este prea inalt.

Indicatii preoperatorii in cazul otoplastiei - corectarea urechilor clapauge (decolate):

  • nu mincati si nu beti nimic in noaptea dinaintea operatiei
  • cu 2 saptamini inaintea operatiei, intrerupeti consumul de aspirina sau alte medicamente ce pot influenta coagularea sangelui; de asemenea, anticonceptionalele trebuie intrerupte cu 1 luna inainte
  • interventia chirurgicala se efectueaza in afara zilelor de menstra
  • daca aveti probleme medicale (tensiune, afectiuni vaasculare, diabet, epilepsie, alergii la diverse medicamente, etc.), anuntati medicul chirurug
  • evitati expunerea la soare inainte de operatie cu citeva zile, precum si dupa operatie citeva luni
  • nu tineti cura de slabire inainte de operatie, deoarece vindecarea poate fi intirziata.

Interventia chirurgicala

Operatia de otoplastie - corectarea urechilor clapauge (decolate) - se practica sub anestezie locala asociata cu analgezie intravenoasa, iar durata operatiei este de aproximativ 2 ore. Incizia se face in spatele urechii, se evidentiaza cartilajul si apoi se modeleaza cu fire neresorbabile, plicaturindu-l si apropiindu-l de cap. Dupa ce se sutureaza pielea, peste urechi se aplica un pansament elastic.

Operatia de otoplastie se poate face si ambulatoriu sau cu o spitalizare de 1 zi. Postoperator trebuie sa se poarte un bandaj compresiv (o bentita) cel putin 1 luna. Firele de sutura se extrag la 7 - 10 zile.

Riscurile

Nu exista nici o operatie fara nici un risc. In cazul otoplastiei, riscurile interventiei sunt minore, dar ceea ce este imprevizibil este calitatea cicatricii, deoarece fiecare persoana are o anumita capacitate de cicatrizare. In rare cazuri pot aparea acumulari de singe (hematoame) sau infectii localizate la nivelul tegumentului, care se trateaza cu antibiotic.